Jezus geeft rust

Ruim een kwart van alle werknemers heeft vermoeidheidsklachten. We leven in een maatschappij waar veel van ons wordt gevraagd. 24/7 bereikbaar voor de baas of klanten via smartphone of tablet. Daarnaast hebben we een huishouden en misschien kinderen om voor te zorgen. Aangezien ouderen worden geacht steeds langer thuis te blijven wonen komt daar steeds vaker de zorg voor een vader of moeder bij. We zoeken naar rust, een manier om de storm in onze harten tot bedaren te brengen.

We denken nog wel eens dat rust te koop of op de een of andere manier maakbaar is. We gaan een poosje vroeg naar bed, maar daar rust vooral ons lichaam van uit. Of we denken dat een groter huis, een grotere auto, of een andere boat-498506_1280baan de oplossing is voor onze problemen. Of misschien zelfs wel een andere partner. Niets van dit alles kan onze onrust echt wegnemen. We zullen hooguit tijdelijk meer rust ervaren, maar dan vallen we toch weer terug. Het huis is dan toch niet groot genoeg of juist te groot waardoor het teveel tijd kost om het schoon te maken. Ook kan het zo zijn dat die nieuwe droombaan inmiddels toch weer een nachtmerrie is geworden.

In Mattheüs 11 vers 28 zegt Jezus “kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven”. Jezus biedt ons volmaakte rust die de mooiste of duurste dingen van deze wereld niet kunnen geven. Maar wat is die rust dan?

De onrust die zo vaak in ons hart aanwezig is kun je vergelijken met de storm op het meer (Mc 4:35-41). De leerlingen varen met een bootje op het meer. Er is een harde storm en de golven zijn nogal onstuimig. De golven liepen over boord en de boot liep vol met water. Terwijl Jezus rustig in de boot ligt te slapen worden zijn leerlingen bang. Ze roepen “Meester, wordt wakker! Doe toch iets, straks verdrinken we!

De storm in onze harten kan ook op onze bootjes beuken. We kunnen dan angstig worden. Omdat onze bootjes vol met water lopen of misschien wel om zouden kunnen slaan. Maar Jezus is ook in onze harten aanwezig in de storm. Alleen hij kan de storm in je hart tot rust brengen. Soms merken we hem niet op. Lijkt het wel alsof hij er niet is. Of dat hij ligt te slapen. Alsof hij het allemaal niet in de gaten heeft en het toe zal staan dat onze bootjes omslaan, waardoor we zullen verdrinken in onze omstandigheden. In onze onrust over ons werk, gezin of huwelijk.

Jezus kan de wind toespreken, zodat de storm tot rust komt. Zodat onze harten tot een diepe rust komen in Hem die altijd bij ons is. Die zijn leven voor ons heeft gegeven op Golgotha. Jezus vraagt aan jou en mij ‘waarom ben je zo bang? Heb je nog steeds geen geloof in mij?’ God wil dat zijn diepe rust, zoals omschreven in Psalm 23 vers 2 en 3 voor ons werkelijkheid wordt “Hij leidt mij, zoals een herder zijn schapen leidt naar groen gras en fris water. Bij de Heer ben ik veilig, hij geeft mij nieuwe kracht, zo goed is hij”.

Als wij Gods rust binnen gaan betekent dat niet dat onze pijn en moeiten voorgoed verleden tijd zullen zijn, maar dat we volledig op Jezus zijn afgestemd. Gods rust grijpt vooruit naar de perfecte eeuwige rust en vrede die we mogen ervaren in de nieuwe schepping als Jezus terug komt. Tot die tijd zullen we nog te maken hebben met pijn en verdriet die het gevolg zijn van deze gebroken wereld. In Jezus zullen we vertrouwen en rust vinden om op een goede manier met onze moeiten om te gaan. Om ons te blijven focussen op Jezus, zodat we ons op ons gemak kunnen voelen. Je leven zal dan veranderen van een bang en bezorgd leven in een rijk leven in de nabijheid van Jezus.

Here Jezus,
Dank u wel dat ik mag weten dat u altijd bij mij bent.
In mijn bootje.
Op momenten van blijdschap,
maar ook als mijn bootje ten onder dreigt te gaan in de storm.
Heer u heeft de macht
om de golven die op mijn bootje beuken te laten verdwijnen,
met een enkel woord,
zodat mijn bootje rustig verder kan dobberen.
Net zoals de leerlingen kan ik angstig worden.
Dan richt ik mij op de golven
in plaats van op U.
Vind ik het soms moeilijk om u te vertrouwen.
Of lijkt u ver weg.
Heer wilt u mij helpen om mij op u te focussen,
zodat ik bij u helemaal tot rust mag komen
ik mijn angsten en mijn zorgen bij u achter kan laten.

Omdat u altijd bij me bent.
In dat bootje.
Zelfs in de grootste storm.
Dank u dat mijn bootje nooit verloren zal gaan
zolang u aan boord bent.

AMEN

2 comments

  1. martine zegt:

    Geniet van de mooie bemoedigende stukjes!
    Inspirerend…Dank .liefs Martine Overduin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Last Tweets

  • RT : Dit noem ik nou een TOP c.v. Wie heeft er een baan voor deze topper? ,
  • RT : “Repentance is like antiseptic. You pour antiseptic onto a wound and, at first, it stings. Then it heals.”,
  • RT : So what do we do now? The same thing we do every day: love everybody. Love extravagantly. Love unconditionally. Love is a do-word.,
  • RT : Zeg, als jullie nu 's stoppen in Zwolle, dan gaan we lekker fietsen. Het is heerlijk buiten. Ik ken mooie weggetjes. ,
  • RT : 'Het duister kan het duister niet verjagen, dat kan alleen het licht. Haat kan haat niet verjagen, dat kan alleen liefde' - ML King ,

Laatsts blog