De Heilige Geest maakt vrij!

Met Pinksteren gedenken we de uitstorting van de Heilige Geest. Onze pleitbezorger die Jezus zelf heeft beloofd. Paulus schrijft dat de Geest vrij maakt (2 kor. 3:17). Maar wat is dan de vrijheid die Paulus bedoelt?

God maakte de mens naar zijn voorbeeld. We zijn bedoeld om op Hem te lijken (Gen. 1:26 en Rom. 8:29). Niet zo harmony-349992_1920zeer qua uiterlijk. We weten ook helemaal niet hoe God er uit ziet. We zijn bestemd om het karakter van God te hebben. Zijn liefde, medeleven, kracht, rechtvaardigheid. Allemaal aspecten van Gods karakter die ook voor ons bedoeld zijn.

Door de zondeval werden we slaaf van de zonde. Dat betekent eigenlijk dat we niet tot onze bestemming konden komen. In plaats van gelijkvormig te zijn aan God ging de mens steeds minder op God lijken. Jezus heeft dit proces van steeds verdere verwijdering van God omgedraaid. Hij gaf zijn leven voor jou en mij, zodat we niet langer slaaf van de zonde, maar vrij zouden zijn.

Uit onszelf pakken we dit niet. Zijn we niet in staat om ons op God te richten of om te begrijpen wat Jezus voor ons gedaan heeft. Dat het er bij God niet om gaat om volgens zijn regels te leven. Jezus leert ons dat het God gaat om ons hart. Dat inzicht wordt ons gegeven door de Heilige Geest en maakt ons vrij. Vrij van het denkbeeld dat we voor God ontzettend ons best zouden moeten doen. Vrij van het idee dat we altijd tekort schieten. Ten opzichte van God, andere mensen en onszelf. De Heilige Geest vernieuwt onze harten.

Hoewel de macht van de zonden door het offer van Jezus is gebroken kunnen we onszelf toch weer onder het slavenjuk plaatsen (Gal. 5:1). Dan raken we weer gebonden en leven we dus niet als vrije mensen, zoals God bedoeld heeft. We willen dan weer graag de controle over ons leven. Laten ons leiden door de mening van anderen, negatieve denkpatronen en angsten. We zijn dan niet zoals God ons bedoeld heeft.

Doordat we bevrijd zijn we niet langer gericht op de machten en krachten van deze wereld. Weten we dat onze huizen, auto’s, banen en posities niets te maken hebben met hoe God naar ons kijkt. Ze hebben geen eeuwigheidswaarde. We kunnen ze niet meenemen naar de hemel. We zijn vrij om ons te richten op Jezus. Als we dat gaan doen dan gebeurt er iets fantastisch. Dan gaan we meer en meer lijken op hem die zijn leven voor ons heeft gegeven op Golgotha. Als we meer op Jezus gaan lijken doen we precies waar God ons voor bedoeld heeft: lijken op hem. Dat is de vrijheid waar Paulus het over heeft.

Met Pinksteren mogen we stil staan bij dit veranderingsproces door de Heilige Geest. Geef jij God de ruimte om je door zijn geest te laten veranderen of laat je jezelf weer onder een slavenjuk plaatsen? De keuze is aan jou. De Heilige Geest kan in je werken als je daarom vraagt. Als je het toelaat. Gods geest zal meestal niet bij je binnenkomen als hij niet welkom is. Vraag jezelf dus steeds weer af of de deur van je hart (nog) open staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Last Tweets

  • RT : Dit noem ik nou een TOP c.v. Wie heeft er een baan voor deze topper? ,
  • RT : “Repentance is like antiseptic. You pour antiseptic onto a wound and, at first, it stings. Then it heals.”,
  • RT : So what do we do now? The same thing we do every day: love everybody. Love extravagantly. Love unconditionally. Love is a do-word.,
  • RT : Zeg, als jullie nu 's stoppen in Zwolle, dan gaan we lekker fietsen. Het is heerlijk buiten. Ik ken mooie weggetjes. ,
  • RT : 'Het duister kan het duister niet verjagen, dat kan alleen het licht. Haat kan haat niet verjagen, dat kan alleen liefde' - ML King ,

Laatsts blog