Geef de moed niet op!

In zijn tijd op aarde laat hij zien wij hij echt is. Laat God zich kennen als een liefdevolle en genadige vader. De genezing door Jezus van een man die al 38 jaar ziek was is erg bijzonder (Joh. 5:1-18). Een voorbeeld van Gods onmetelijke genade. Niet alleen destijds in Jeruzalem voor de zieke man. Zijn  genade is ook in het hier en nu. Voor jou.

Jezus bezoekt het bad van Betzata in Jeruzalem. Bij dat bad zijn veel zieken, blinden, kreupelen en misvormden. Zij drop-of-water-261859_1920wachten tot het water in beweging komt. De eerste persoon die dan in het water gaat zal genezen van zijn kwaal (Joh. 5:4 BGT/ NBG). Duidelijk is dat de zieken aan het bad een genezende kracht toekennen.

Daar bij dat bijzondere bad aangekomen ziet Jezus een hopeloze man. Hij is al 38 jaar ziek. Nauwelijks in staat om zonder hulp van anderen in het bad te komen. Daar ligt hij. Alleen en aan zijn lot overgelaten. Vanwege zijn ziekte kon hij waarschijnlijk ook niet werken, zodat hij  moest bedelen om in leven te blijven.

Jezus ziet hem. Met een hart vol van liefde vraagt Jezus deze man of hij beter wil worden. De man weet niet wie Jezus is. Hij antwoord dat hij niemand heeft om hem het water in te helpen, zodat anderen hem steeds voor zijn. Zijn hoop op genezing lijkt volledig te zijn gericht op de geneeskrachtige werking van het bad. Maar omdat de man niet als eerste in het bad kan komen lijkt hij alle hoop op genezing al te hebben opgegeven.

Dan komt het bijzondere. Jezus geneest hem en toont daarmee zijn onmetelijke genade. Bij veel andere genezingen wordt de zieke genezen nadat hij een geloofsdaad heeft gesteld. Zoals bij de bloedvloeiende vrouw (Mc. 5:24-34) en bij de verlamde man die door het dak bij Jezus wordt gebracht (Mc 2:3-12). Maar hier in Betzata niets van dat alles. Hoewel de bijbel daar niet helemaal duidelijk over is krijg je vooral de indruk dat deze man geen geloof en geen hoop heeft. En toch geneest Jezus deze man.

Ook bij ons kan de moed wel eens in de schoenen zakken. Je bent al jaren ziek, alleen, zonder werk of verslaafd. Hebt al van alles geprobeerd, maar er komt maar geen verandering in je situatie. De twijfel slaat toe. Ziet God mij wel? Geloof ik wel genoeg? En dan deze enorm hoopvolle boodschap. Het gaat hier niet om jouw hart. Of om ons hart. Maar om het hart van Jezus. Om zijn genade. Daar mag je je aan vasthouden. Ook wanneer je God helemaal niets te bieden hebt en je al jaren ziek bent is er nog altijd hoop bij God.

Zelfs als jij alle hoop al hebt opgegeven en je je schaamt voor je zwakke geloof  is het voor God een peulenschil om je leven weer zin te geven. Om je vrij te maken van ziekte, verdriet en pijn. Niet omdat jij het verdient, maar omdat Jezus het voor jou heeft verdiend. Aan het kruis. Geloof je dat? Net zoals aan de zieke man vraagt Jezus ook aan jou of je wilt genezen, want bij God heb je altijd een keuze. Wat is jouw antwoord?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Last Tweets

  • RT : Dit noem ik nou een TOP c.v. Wie heeft er een baan voor deze topper? ,
  • RT : “Repentance is like antiseptic. You pour antiseptic onto a wound and, at first, it stings. Then it heals.”,
  • RT : So what do we do now? The same thing we do every day: love everybody. Love extravagantly. Love unconditionally. Love is a do-word.,
  • RT : Zeg, als jullie nu 's stoppen in Zwolle, dan gaan we lekker fietsen. Het is heerlijk buiten. Ik ken mooie weggetjes. ,
  • RT : 'Het duister kan het duister niet verjagen, dat kan alleen het licht. Haat kan haat niet verjagen, dat kan alleen liefde' - ML King ,

Laatsts blog